Villa Fjäll

Som arkitekt får man ibland uppdraget att rita ett vinterbonat fritidshus men detta projekt var det något alldeles extra med. Med bästa läget i en vacker solbelyst slänt varifrån man har utsikt över den vidunderliga svenska fjällvärlden ligger ett nytt fritidshus: Villa Fjäll. Här möts äldre tiders romantiska jaktstuga som välbeställda stadsbor lät uppföra ute i den svenska vildmarken med ett modernt formspråk och hög standard vad gäller både utrustning och utförande.

Resultatet av projektet är ett vinterbonat hus som har både ett toppmodernt restaurangkök och ett lyxigt bad och spaavdelning. Arkitektens vision om en modern fjällstuga har blivit verklighet genom traditionella materialval både utvändigt och inomhus, duktiga och känsliga hantverkare samt en intresserad och kunnig byggherre med höga ambitioner. Husets traditionella fjällstugform, långsmalt med sadeltak och centrerad murstock, har givits ett både traditionellt och modernt uttryck genom det gemensamma fasad och takmaterialet: obehandlad lärk. Lärkträet kommer snabbt att gråna och få en patinerad livfull yta som passar väl in i det karga fjällandskapet runt omkring. På insidan är träarkitekturen återkommande; i golvet, väggpanelerna och detaljer. Trappans plan- och sättsteg är utförda i lärk och Douglasgran som varsamt ha vaxats för att ge ett närapå obehandlat intryck, med träets naturliga ådring som ett dekorativt mönster.

arkitekt fritidshus
Fritidshusets huvudbyggnad och garage syns från entrévägen.

arkitekt fritidshus
 Vardagsrum med stor eldstad i mitten och rummets riktning vänder sig mot utsikten.

arkitekt fritidshus
Fritidshusets vardagsrum med noga utvalda material som harmoniserar med varandra.

11-kopia
Den rustik köksmöbeln med stekhäll övergår i matbord längre ned i rummet. Gnistskyddet i den öppna spisen är en fin detalj.

1 kopia
Trappan har två olika trappräcken som båda knyter an till traditionella svenskt hantverk på helt olika sätt.

arkitekt fritidshus
Djupa fönsternischer bildar rumsligheter både invändigt och ett intressant fasadmotiv utvändigt. Nischerna uppkommer genom att fönsterkarmarna hänger utanpå fasaden istället för att sitta i liv med ytterväggen som i vanliga villor.

arkitekt fritidshus
Fasaden har stensockel och är klädd med en liggande träpanel i modern
tappning. Träet är obehandlat och kommer med tiden att patineras och bli gråaktigt likt traditionella stugor och uthus i fjällmiljö.

arkitekt fritidshus
Detaljbild på det fina stenmurs arbetet och fritidshusets entré.

arkitekt fritidshusFritidshuset syns här i vinterskrud med utsikten över sjön och fjällen som fond.

arkitekt fritidshusBadrum och dusch är även de inredda med husets material, trä och sten.

arkitekt fritidshus
 Trappa & sovrummets fasta inredning.

arkitekt fritidshus
 Ensuite-bad och dusch i anslutning till sovrum.

arkitekt fritidshusSten i öppen spis & eget pentry till gästerna.

arkitekt fritidshus
 Kök & bastu.

fjallhem_2
 Huvudbyggnaden är inskjuten mot berget och blickar ut mot fjällen.

fjellhemVy över uppfarten.